Cafea prajita, profile de prajire cafea

 Prăjirea cafelei în lumea specialităților de cafea, arată mult diferit de prăjirea cafelelor industriale. În lumea cafelei industriale, prăjirile foarte întunecate (dark) sunt la putere, deoarece elimină într-un fel aromele proaste ale boabelor de cafea de calitate scăzută.

În lumea specialităților, totuși, nu trebuie să „prăjim” aromele proaste. Scopul nostru este să le subliniem pe cele bune – și asta se întâmplă în mod normal prin prăjirea cafelei puțin mai ușoară (prajire medie).

Cafea prajita usor (LIGHT)

Cafeaua prăjită ușor (LIGHT) are de obicei o culoare cafenie închisă și nu are uleiuri vizibile la suprafață. Aceste cafele, deoarece sunt din punct de vedere tehnic „cele mai puțin prăjite”, ele păstrează mai multe dintre aromele și caracteristicile unice ale fermei de origine decât alte niveluri de prăjire.

Prăjirile ușoare au de obicei o aciditate vibrantă și crocantă, care sporește aromele mai predominante ale cafelei. Notele florale și fructate tind să iasă cu adevărat la acest nivel de prăjire, parțial din cauza acidității mai puternice. Prăjirile ușoare tind, de asemenea, să aibă un corp ușor, arome puternice și fără amărăciune.

Măcinarea cafelei prajite mai ușor, este mai dificilă, deoarece boabele sunt mai dense. Nu vă alarmați dacă se simt foarte tari sau rezistenți in râșnița dvs.

Profilul de aroma:

  • Foarte caracteristic originii fermei de unde a fost recoltata cafeaua
  • Aciditate puternica
  • Arome florale si fructate, dulceata
  • Corp usor
  • Arome pronuntate
  • Fara amaraciune

Cafea prajita mediu

Cafeaua puțin mai închisă, cu prăjire medie, are o culoare maro deschis și rareori boabele au uleiuri la suprafață. Aceste boabe prezintă în continuare cele mai multe dintre caracteristicile unice ale fermei sau regiunii de origine, dar le împachetează într-un profil de aromă mai accesibil și mai fin.

Prăjirile medii tind să ia acele arome exotice și să le taie marginile. Se formează o dulceață plăcută de caramel sau miere, rotunjind puțin aciditatea și creând un sentiment mai mare de echilibru. Poate apărea o ușoară amărăciune, dar este minoră și contribuie de fapt la aroma rotunjită.

Profilul de aroma:

  • Caracteristic in continuare fermei de origine
  • Aciditate placuta
  • Arome florale si fructate
  • Dulceata similara cu caramelul sau mierea
  • Corp mediu
  • Aroma bogata, rotunda
  • Amaraciune usoara, placuta

Cafea prajita puternic (DARK)

Prăjirile de tip dark ale cafelei de specialitate încă nu sunt la fel de întunecate ca prăjirile dark ale cafelei industriale. Aceste boabe prajite dark au o culoare maro închis și au adesea o strălucire uleioasă subțire pe suprafața lor.

Din punct de vedere al aromei, prajirile întunecate sunt mai puțin caracteristice originii cafelei, dar nu sunt uniforme sau plictisitoare. Ele pot fi în continuare diverse și satisfăcătoare. Acizii mai puternici și notele mai exotice sunt netezite, aromele devin profunde și bogate, se formează o dulceață mai închisă precum ciocolata sau melasa și apar note de condimente, pământ și lemn.

Profilul de aroma:

  • Putin caracteristic fermei de origine
  • Aciditate usoara
  • Arome puternice de condimente, pamant, lemnoase
  • Dulceata de melasa sau ciocolata
  • Corp usor
  • Arome bogate, intense
  • Amaraciune mai pronuntata

Prajiri SUPER DARK, French, Vienna, Italiene

Vă sugerăm cu tărie să evitați prajirile super DARK. Aceste niveluri de prăjire sunt atât de puternice încât toate aromele plăcute ale cafelei sunt „prăjite”.

Aciditatea aceea crocanta? Nu exista. Dulceață răcoritoare? Nu exista. Arome vibrante? Nu exista. Ceea ce ți-a mai rămas sunt note aromatice de cenușă și carbon, urmate de o amărăciune aspră.

Cele mai multe dintre sortimentele UnitedBeans sunt prajite mediu, sau mediu dark, in functie de origine si sortiment a fost ales cel mai potrivit nivel de prajire.

Comentarii